flag Судова влада України

З 2021 року в Україні судами було проведено понад 2,5 мільйони сеансів відеоконференцзв`язку (ВКЗ).

21 жовтня 2024, 15:35

Підсистема захищеного відеоконференцзв'язку (ВКЗ) була введена ДСА України в дослідну експлуатацію у всіх місцевих та апеляційних судах України  з 1 квітня 2021 року. Порядок функціонування в судах та органах системи правосуддя підсистеми ВКЗ як частини Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) був затверджений рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року. 5 жовтня 2021 року було офіційно оголошено про початок роботи модулів ЄСІТС, серед яких ВКЗ.

За даними ДП «Інформаційні судові системи», з 1 січня  2021 року і станом на сьогодні, 21 жовтня 2024 року систему ВКЗ загалом було використано 2 млн 515 тис. 063 рази, а в судах — 2 млн 500 тис. 671 раз. 

Новими користувачами системи стали 122 тис. 671 особа, з них 5662 — нових працівників органів та установ системи правосуддя.

Нагадаємо, що підсистема ВКЗ (vkz.court.gov.ua) забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції: 

  • поза межами приміщення суду за допомогою власного акаунту Електронного кабінету та особистих технічних засобів;
  • у приміщенні іншого суду — за допомогою технічних засобів суду;
  • в установі попереднього ув'язнення, установі виконання покарань або медичному закладі — за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Підсистема відеоконференцзв'язку також забезпечує користувачам можливість брати участь у засіданнях інших органів та установ системи правосуддя в режимі відеоконференції, записуватися та потрапляти на відеоприйом до представників організацій тощо.

Інф. «ДП ІСС»