flag Судова влада України

У ЄДРСР оприлюднено 120 мільйонів судових рішень!

17 жовтня 2024, 17:39

Про це йдеться у авторському блозі заступника Голови Державної судової адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Леоніда Сапельнікова, оприлюдненого на Liga.net.

Саме таку кількість вироків, постанов, ухвал, судових наказів та інших процесуальних у вільному доступі для громадян оприлюднено на сьогодні у Єдиному державному реєстрі судових рішень. В межах державної програми цифровізації до кінця 2025 року ДСА України спільно з ДП «Інформаційні судові системи» має нову амбітну ціль щодо якісного оновлення функціоналу реєстру судових рішень.   

Нагадаємо, що ЄДРСР був впроваджений згідно з Законом України «Про доступ до судових рішень» від 22.12.2005. Ця унікальна державна інформаційна система, яка забезпечує збирання, облік, реєстрацію, накопичення, зберігання, захист, пошук та перегляд електронних примірників судових рішень та окремих думок суддів, була призначена для публікації судових рішень судів України, крім тих, що містять інформацію, що є державною таємницею та інших документів, доступ до яких обмежено. Наприклад, постанови слідчого судді,  рішення щодо неповнолітніх, усиновлення, банківської таємниці тощо. Наразі діють також і обмеження через введення в Україні воєнного стану. 

З 2006 ДП «ІСС» було здійснено важливі кроки щодо забезпечення повного доступу до судових рішень, запроваджено  додаткові пошукові функції, такі як пошук за категорією, номером справи чи судовою інстанцією, а потім і повнотекстового пошуку за рішеннями. У 2016  році, зокрема, реалізовано можливість автоматичної публікації судових рішень. З 2018 року розпочато вкрай важливі процеси з інтеграції Реєстру з іншими державними реєстрами. У 2022 році модернізовано інтерфейс для відкриття на мобільних пристроях. 

Минулого року за підтримки міжнародних партнерів на запит ДСА України було проведено технічний аудит ЄСІТС, а у 2024 році – функціональний аудит ЄСІТС.  

Згідно з висновком міжнародної консалтингової компанії «CIVITTA» (Республіка Естонія) в особі регіонального представництва в Україні ТОВ «Сівітта Україна», за результатом проведеного технічного IT-аудиту ЄСІТС, з чим погодилася і Постійна комісія Вищої ради правосуддя з питань ЄСІТС, поточне програмне забезпечення Реєстру не оптимізоване. Проблеми з великими файлами індексації здійснюють надмірне навантаження на сервери. Додавання серверів не вирішує проблеми навантаження, а лише призводить до нераціонального використання ресурсів.

Нові технічні вимоги до ЄДРСР вже розроблено за підтримки проекту ЄС міжнародної допомоги PRAVO Justice.

Тож сьогодні команда ДП «ІСС з огляду на цей документ спроектувала сучасну архітектуру Реєстру і готується до реалізації цих змін, остаточне впровадження яких за умови належних кадрових та фінансових ресурсів можливо здійснити до кінця наступного року. Важливим у цій роботі буде фокус на використанні ОpenSource ПЗ та сучасних підходів до більш комплексного захисту інформації.

«Реалізовуючи ЄСІКС – Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему, впроваджуючи цифрові технології в судочинство, розробники системи не можемо опиратися на застарілі технології, – йдеться у публікації. – Сьогодні перед командою з цифровізації судочинства стоять нові амбітні плани з оптимізації, покращення сервісів, створення нових інструментів для обробки та аналізу накопичених цифрових даних».

Джерело: Liga.net

Інф. ДП «ІСС»